Vad är skillnaden mellan en naprapat, kiropraktor och fysioterapeut (sjukgymnast)?

När det handlar om att vårda kroppens välmående dyker ofta termer som ”naprapati”, ”kiropraktik” och ”fysioterapeut” upp. Även om alla tre behandlingsformerna syftar till att lindra smärta och förbättra rörlighet, finns det några viktiga skillnader att ta hänsyn till. Här ska vi förklara skillnaderna mellan naprapati, kiropraktik och fysioterapeut (sjukgymnast) på ett enkelt och lättförståeligt sätt.

 1. Filosofi och Tillvägagångssätt:
  • Naprapati: Naprapater fokuserar på att behandla muskler, leder och bindväv genom att justera, manipulera och mobilisera dem. De arbetar också med att identifiera och behandla orsakerna till smärta och obehag genom en helhetssyn på kroppens funktion. Man jobbar alltså med manipulation OCH med musklerna.
  • Kiropraktik: Kiropraktorer fokuserar huvudsakligen med justeringar (manipluation) av ryggraden för att återställa kroppens naturliga läge och därigenom främja självläkning. Deras behandlingsmetoder är inriktade på att korrigera ”spinala subluxationer” vilket innebär ryggkotor som inte sitter i rätt position och kan orsaka bl.a. nervproblem. Man inriktar sig mest på manipulation av ryggraden och ryggkotorna.
  • Fysioterapi (Sjukgymnastik): Sjukgymnaster använder en rad olika metoder för att behandla smärta och förbättra funktionen i muskler och leder. Deras tillvägagångssätt kan inkludera övningar, manuell terapi, och andra tekniker för att återställa rörlighet och minska smärta. Den stora skillnaden är att fysioterapeuter är i grunden inte specialiserad på manipulation. Här kollar man mest på musklerna.
 2. Utbildning och Licensiering:
  • Naprapati: Naprapater genomgår en kandidatutbildning i naprapati, vilket inkluderar studier i anatomi, fysiologi och behandlingstekniker. De är licensierade att praktisera och utföra diagnoser och behandlingar.
  • Kiropraktik: Kiropraktorer genomgår en kandidatutbildning i kiropraktik och får även de licens för att praktisera. Deras utbildning fokuserar främst på ryggraden och nervsystemets funktion.
  • Fysioterapi (Sjukgymnastik): Sjukgymnaster genomgår en kandidatutbildning i sjukgymnastik (fysioterapi) och får licens för att behandla patienter. Deras utbildning fokuserar på att diagnostisera och behandla muskuloskeletala och neurologiska problem.
 3. Vad behandlar dem?:
  • Naprapati: Naprapater kan behandla ett brett spektrum av muskuloskeletala problem, inklusive nack- och ryggsmärta, muskelspänningar, och ledrelaterade besvär. De använder sig ofta av olika manuella tekniker för att återställa balans och rörlighet i kroppen.
  • Kiropraktik: Kiropraktorer fokuserar främst på att behandla problem relaterade till ryggraden och nervsystemet, såsom ryggont, nackspänningar, och huvudvärk. Deras behandlingsmetoder kan innefatta justeringar av ryggraden för att främja nervfunktionen.
  • Fysioterapi (Sjukgymnastik): Sjukgymnaster behandlar vanligen smärta och funktionsbegränsningar genom övningar, manuell terapi, och andra rehabiliteringsmetoder. Deras fokus ligger på att återställa funktionen och rörligheten i muskler och leder efter skada eller sjukdom.

Slutsats: Beroende på dina behov och mål kan naprapati, kiropraktik och fysioterapi vara effektiva alternativ för att hantera smärta och förbättra funktionen i muskler och leder. Det är viktigt att arbeta med en licensierad och erfaren utövare för att säkerställa att du får den bästa vård och behandling för din specifika situation.